Wat te doen als je darmen borrelen?

Vaak ontstaat er paniek als de darmen borrelen. Dit is niet normaal en vaak staat het gepaard met krampen of steken in de buik. Ook kan het gênant zijn indien je darmen borrelen tijdens een afspraakje of ander sociaal contact.

In dit kort artikel zullen we bespreken wat borrelende darmen zijn, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen…

Hoe komt het dat darmen borrelen en wat zijn de oorzaken?

Je zit aan tafel tijdens het eten en opeens gaan je darmen borrelen. Dan kan je wel even op je buik tokken met de boodschap om wat stiller te zijn maar vaak begrijp je helemaal geen snars waarom je darmen borrelen, toch?

Wel, darmen die borrelen is alweer een logische reactie van het lichaam zoals diarree dat is. Bij een optimale vertering komt geen gas of geluiden vrij waardoor ook geen klachten zoals krampen en winderigheid ontstaan.

Wanneer de vertering niet optimaal werkt, door een tekort aan maagzuur of verteringsenzymen of doordat je voeding eet welke je lichaam niet kan verteren, kunnen je darmen borrelen. Wat je darmen eigenlijk proberen duidelijk te maken is: hey daarboven, je geeft me verkeerde voeding!

En hierdoor gaan ze tegenwerken en kunnen de darmen rommelen, vaak gepaard met darmklachten zoals krampen.

Wat zijn de oorzaken van borrelende darmen?

De oorzaak is veelal een voedselintolerantie. Bij een voedselallergie ga je niet direct zo een klachten krijgen maar bij een voedselintolerantie juist wel. Wanneer je een tekort aan een bepaald enzym hebt zal bepaalde voeding niet goed verteerd worden.

Hierdoor kan gas ontstaan maar ook borrelende darmen. Voeding zal als het ware rotten in de darmen en zo heb je een mini labo in je darmen waardoor “borrelingen” ontstaan.

Een typische voedselintolerantie is één voor melkproducten. Ook een tekort aan maagzuur kan ervoor zorgen dat je darmen borrelen. Voeding wordt dan niet genoeg verteerd en zal ook rotten en voor borrelende darmen zorgen…

Wat kan je doen als darmen borrelen?

Vaak zijn darmen die borrelen makkelijk aan te pakken. Als je weet dat de grootste oorzaken dat darmen borrelen een tekort aan maagzuur of enzymen is kun je dit makkelijk aanpakken door deze enzymen en maagzuur bij te vullen aan de hand van een supplement!

Er zijn zat producten op de markt met een mengeling van maagzuur en enzymen. En het beste van al is dat je deze al kunt kopen voor 10 euro. En hier doe je 60 dagen mee!

Het gebeurt vaak dat een supplement met maagzuur en enzymen borrelende darmen voorkomen zodat je hier nooit meer last van hebt.

Maar wat als het supplement er niet voor zorgt dat je darmen stoppen met borrelen?

Als verteringsenzymen niet helpen…

Dan moet je uitzoeken wat nu juist ervoor zorgt dat je darmen borrelen. Veelal is dit voeding die sowieso met voldoende enzymen niet goed verteerd wordt. Denk maar aan melkproducten en peulvruchten. Maar ook frisdranken kunnen ervoor zorgen dat je darmen borrelen. Deze  voedingsmiddelen zijn typische voorbeelden die ervoor zorgen dat je darmen borrelen.

Vermijden is de boodschap. Eet tijdelijk geen kaas, melk, yoghurt, kwark, bonen, linzen, pinda’s en soja producten en de kans is groot dat je klachten verdwijnen.

Ook gluten kunnen ervoor zorgen dat je darmen borrelen. Maar dit komt minder vaak voor.

Meest voorkomende voeding die voor borrelende darmen zorgen:

[red_arrow_list width=”100%”]

  • melkproducten
  • peulvruchten
  • frisdranken
  • gluten (vooral graanproducten zoals brood)

[/red_arrow_list]

Conclusie borrelende darmen

Als je darmen borrelen is dit een teken dat je voeding niet optimaal verteerd wordt. De inname van een supplement met verteringsenzymen en maagzuur kan er voor zorgen dat je geen last meer hebt van borrelende darmen.

Als dit niet helpt moet je tijdelijk je voeding aanpassen het darmen rommelen stopt. Probeer het nu maar en je zal zien dat het werkt!

Dit bericht heeft één reactie

  1. rob

    Al 3 dagen geen gluten gegeten en al 3 dagen geen last gehad van borrelende darmen! Bedankt!

Geef een reactie

8 + 4 =