Wat eet je bij diarree en hoe ziet voeding bij diarree eruit?

Iedereen heeft wel eens diarree en vaak gaat het gewoon vanzelf over. Niets ergs, maar in sommige gevallen blijft het aanhouden en vertelt je gezond verstand je ergens om toch je voedingspatroon tijdelijk te veranderen om vanaf je diarree af te geraken.

Indien jij iemand bent die gezond verstand heeft en zijn voeding wil aanpassen om diarree te behandelen, dan kan ik je vertellen dat je één van de uitzonderingen bent! Velen geloven nog steeds dat voeding geen invloed heeft op diarree… Voor ik je alles uitleg welke voeding bij diarree je het beste nuttigt, is het belangrijk om te beseffen wat diarree is.

Wat is diarree en waarom heb ik hier last van?

Diarree is een reactie van het lichaam dat het problemen heeft met het verteren van bepaalde voeding of dat er een mogelijke bacterie of parasiet aanwezig is in de darmen. Als je mogelijk vervallen voeding hebt gegeten, en je dus een bacterie of zelfs parasiet hebt opgelopen, zal het lichaam deze willen verwijderen en dit door alles in de darmen zo snel mogelijk te ledigen.

Het resultaat is diarree, een logische reactie van het lichaam. Ook indien je last hebt bij de vertering van bepaalde voeding zoals melkproducten kan het fout lopen. Deze voeding kan rotten in de darmen en zullen irritatie opwekken waardoor je diarree krijgt.

Het is maar goed dat je diarree krijgt want hierdoor beschermd het lichaam zich tegen verdere schade en weet jij dat je melk niet goed kunt verteren. Dit kan zijn door een intolerantie of zelfs een allergie. Dankzij die reactie van het lichaam (diarree) zal je minder of zelfs geen melkproducten meer eten, hoop ik toch!

Nu je dus begrijpt dat diarree een oorzaak heeft en niets meer is dan een logisch reactie van het lichaam begrijp je vast wel dat je diarree kunt behandelen.

De rol van voeding bij diarree

Een tijdelijke last van diarree kan vanzelf overgaan maar indien deze te lang aanhoudt, kan het darmstelsel en zelfs de darmflora aangetast worden. Dan is het belangrijk om de darmen rust te geven met een tijdelijk voedingsadvies en goede voeding bij diarree.

Zo zullen je darmen en darmflora zich kunnen herstellen en zal je lichaam terug normaal functioneren. Let goed op dat je hierbij geen nood hebt aan pillen. Pillen lossen niets op en deze zijn gewoonweg niet nodig!

Wat ga je niet eten bij diarree?

Bepaalde voeding die moeilijk verteerbaar kan zijn of verdere schade aan de darmen kan aanbrengen kun je beter tijdelijk vermijden. Zowel voeding waar ons lichaam te weinig enzymen voor produceert als niet volledig verteerbare voeding kun je beter tijdelijk vermijden indien je last hebt van diarree.

Volgende voeding bij diarree kun je beter vermijden:

[red_arrow_list width=”100%”]

  • melkproducten: deze voeding is niet bestemd voor de mens. Niet alleen melksuikers (lactose) zullen rotten in de darmen maar ook het eiwit caseïne zal niet verteerd worden en zal voor diarree zorgen. Vermijd alle zuivelproducten zoals yoghurt, kazen en zuiveldranken! Dit is zonder twijfel de slechtste voeding bij diarree…
  • peulvruchten: Deze harde voedingsmiddelen bevatten veel raffinose welke rotten in de darmen. Voeding bij diarree zoals peulvruchten zullen voor nog meer diarree zorgen aangezien ze moeilijk verteerbaar zijn. Vermijd bonen, pinda’s, linzen.
  • gluten en graanproducten: gluten zijn ook moeilijk verteerbaar en deze kun je beter mijden. Maar ook glutenvrije graanproducten kunnen voor klachten zorgen als je diarree hebt. Deze bevatten namelijk vezels onoplosbaar in water en zullen de darmwand beschadigen waardoor diarree ontstaat!
  • frisdranken en andere voeding met geraffineerde suikers: ook frisdranken zijn slechte voeding bij diarree, zij bevatten veel witte suikers en prik dat de darmen zal irriteren, zeker indien je al een tijd last hebt van diarree! Ook snoep en koekjes met veel suikers moeten beperkt gegeten worden bij diarree.
  • fast food: fast food zoals frieten bevatten trans vetten welke de darmen moeilijk kunnen verteren. Beter vermijden indien je diarree hebt aangezien dit geen goede voeding bij diarree is!
  • pikante kruiden: ook kruiden zoals peper en curry kun je beter tijdelijk mijden aangezien deze in een beschadigde darm zullen prikken!
  • bewaarmiddelen en kleurstoffen: ook dit soort afval kun je beter een weekje vermijden tot je diarree over is.

[/red_arrow_list]

Wat te eten bij diarree?

Nu denk je vast dat je niet veel meer kunt eten indien je last hebt van diarree maar er schiet nog voldoende voeding over! Meer zelfs, je zal geen honger lijden en de gezonde voeding bij diarree welke je wel kunt eten zijn nog eens lekker ook.

Voeding bij diarree die je wel kunt eten:

[green_tick_1_list width=”100%”]

  • eieren: tenzij je er allergisch aan bent of intolerant kun je deze eten. Een goede bron van eiwitten! Ook het eigeel is een goede voeding bij diarree.
  • vlees: zowel rood vlees als mager vlees zoals kip en kalkoen kan je gerust eten bij diarree!
  • vis: ook vis zal voor geen klachten zorgen.
  • fruit: fruit zoals appels en bananen zullen goed binden in de darmen en werken als “opstoppend”. Let er wel op dat je fruit schilt aangezien de schil onverteerbaar is…
  • groenten: ook groenten zoals broccoli, bloemkool, wortelen, sla, tomaten, … kun je eten. Deze bevatten net zoals fruit de juiste vezels namelijk vezels oplosbaar in water en zullen voor geen klachten zorgen! Groenten en fruit zijn de beste voeding bij diarree!
  • verse kruiden: tijm en andere verse kruiden kunnen met mate gegeten worden indien je last hebt van diarree. Zolang ze vers zijn.
  • versgeperst fruitsap: ook dit is toegestaan, alhoewel je er geen liters van moet drinken.
  • noten, zaden en oliën: olijfolie, walnoten, kokosolie en zaden mogen gegeten worden en zijn goede diarree voeding!
  • water en thee: drink minstens 2-3 liter water per dag indien je diarree hebt.

[/green_tick_1_list]

Zie je wel dat er nog veel voeding is die je kan eten bij diarree! Je kunt lekkere salades maken met kip, noten, sla en andere groenten. Of een omelet met stukjes ham en een stuk fruit… Dit zijn allemaal goede maaltijden bij diarree!

Eet enkele dagen met bovenstaand advies en je diarree zal wegtrekken. Zodra je diarree weg is kun je langzaam terug normaal gaan eten.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Rigold

    net wat ik zocht! Bedankt.

Geef een reactie

een + tien =