Vezelrijk dieet maakt een prikkelbare darm alleen maar erger

Vezels zijn gezond. Je moet minstens 30 gram vezels per dag eten, wie geen vezelrijk dieet eet heeft slechte darmen… zijn allemaal heel algemene stellingen. Ik moet je zelfs waarschuwen voor dit soort advies, zeker als je een prikkelbare darm hebt!

Een vezelrijk dieet is gezond als…

Als je niet aan een prikkelbare darm lijdt. Heb je goede darmen en totaal geen last van darmklachten dan is een vezelrijk dieet goed en zal je er goed aan doen om veel vezels te eten. Echter personen met een prikkelbare darm zien vaak een verhoging van hun klachten door een vezelrijk dieet te eten, zeker indien ze de verkeerde vezels eten.

Vergelijk geen appels met peren

De reden waarom er zoveel ophef is omtrent een vezelrijk dieet is doordat er verscheidene soorten vezels zijn en indien je een prikkelbare darm hebt, kun je beter een bepaalde vezelgroep tijdelijk mijden en de andere dan weer meer eten. Laten we bekijken welke soorten vezels er zoal bestaan.

Vezels oplosbaar in water:

Dit zijn de beste vezels, zeker indien je een prikkelbare darm hebt! Deze vezels worden goed verteerd en zijn oplosbaar in water. Hierdoor vormen ze een zachte gelei in de darmen waar voeding zonder schade de darmen kunnen doorlopen. Deze soort vezels kun je zeker in jouw vezelrijk dieet toevoegen.

Voorbeelden van vezels oplosbaar in water zijn vooral groenten en fruit. Groenten zoals broccoli, tomaten, bloemkool, wortelen, prei, spruiten, witloof,… Ook geschild fruit zoals appelen, peren, aardbeien, frambozen, kiwi’s zijn stuk voor stuk goede bronnen van vezels oplosbaar in water.

Zelfs bepaalde graanproducten zoals havermout bevatten een portie vezels onoplosbaar in water.

Heb je een prikkelbare darm, dan kun je met een gerust hart deze vezels eten! Ze zullen niet voor meer klachten zorgen. Integendeel, je kunt zeker een vezelrijk dieet eten welke vezels oplosbaar in water bevatten.

Vezels onoplosbaar in water:

Deze vezels zijn hard en zullen niet verteerd worden met als resultaat dat deze vezels in de darmen zullen schuren. Opzicht is dit geen probleem als je gezonde darmen hebt. Echter, als je een prikkelbare darm hebt, dan wil je geen vezels onoplosbaar in water eten!

Deze zullen schuren in je prikkelbare darm en voor nog meer ontsteking en klachten zorgen. Vermijd deze vezels en laat ze uit je vezelrijk dieet indien je een prikkelbare darm hebt.

Deze vezels vind je voornamelijk in graanproducten zoals pasta, brood, rijst en volkoren deegwaren. Ook in de schil van groenten en fruit zitten deze vezels, dus schil je fruit en groenten!

Conclusie vezelrijk dieet

Pas op met vezels. Ze zijn gezond maar maak een duidelijk onderscheid tussen harde en zachte vezels, zeker als je PDS hebt! Personen met gezonde darmen kunnen gerust beide soorten vezels consumeren maar personen met PDS moeten harde vezels ten alle tijde vermijden! Deze personen doen er dan goed aan om een vezelrijk dieet uitsluitend van oplosbare vezels te eten.

Een vezelrijk dieet voor personen met PDS samengevat:

Vermijd:

[red_tick_list width=”100%”]

  • rijst
  • pasta’s
  • brood
  • cornflakes
  • volkoren deegwaren

[/red_tick_list]

Eet wel:

[green_tick_2_list width=”100%”]

  • geschild fruit
  • zacht gekookte groenten

[/green_tick_2_list]

Hopelijk is het duidelijk dat personen met PDS een vezelrijk dieet van enkel oplosbare vezels mogen nuttigen en geen onoplosbare vezels. Indien u vragen of opmerkingen heeft, kunt u deze altijd hieronder vermelden.

Dit bericht heeft één reactie

  1. nancy van heagel

    Dus ik mag geen granen meer eten? Ik dacht dat dat wel goed was voor de darmen.

Geef een reactie

3 × vijf =