prikkelbare darm syndroom – wat is het en hoe geraak je ervan af

Elke dag krijgen personen de diagnose “prikkelbare darm syndroom”. Vervolgens de raad om geen actie te ondernemen en er met te leren leven. In dit artikel zal u ontdekken wat een prikkelbare darm precies is en wat uzelf eraan kunt doen…

Prikkelbare darm syndroom volgens de medische maatschappij

Wanneer ik enkele jaren terug het nieuws kreeg te horen dat ik het prikkelbare darm syndroom had was ik gigantisch verward. Het eerste wat me opviel is dat er heel wat namen voor deze aandoening zijn!

Een spastische darm is er één van. Spastisch colon een andere, spastische dikke darm, prikkelbare dikke darm, spastische darm syndroom,… en het houdt niet op.

Volgens tientallen artsen, die ik stuk voor stuk gesproken heb voor raad, zou het prikkelbare darm syndroom ontstaan door stress. Hierdoor zou de darm prikkelbare of spastische bewegingen maken waardoor de persoon in kwestie klachten zou ontvangen. Dat is de uitleg voor het prikkelbare darm syndroom volgens artsen.

Ow, nog even een “klein” detail is dat ze er altijd mooi bij zeggen dat je niets aan het prikkelbare darm syndroom kunt doen en er “maar” met moet leren leven… met nadruk op de maar, ik weet exact hoe rot het is om aan het prikkelbare darm syndroom te lijden!

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat bovenstaande uitleg over het prikkelbare darm syndroom foutief is en dat je wel degelijk wat aan het prikkelbare darm syndroom kunt doen, zodra meer hierover.

Prikkelbare dikke darm misvattingen

Als de uitleg dat stress voor het prikkelbare darm syndroom zou zorgen nog niet genoeg is, worden nog enkele misvattingen omtrent het prikkelbare darm syndroom in de wereld geblazen zoals dat het prikkelbare darm syndroom een afwijking van het darmstelsel is.

Vaak zijn personen met een prikkelbare darm onderzocht (colonoscopie – darmonderzoek) en werd er helemaal geen afwijking gevonden! En toch beweren artsen dat het prikkelbare darm syndroom een afwijking van de darmen is.

Een andere misvatting is dat het prikkelbare darm syndroom een genetische aandoening zou zijn. Met andere woorden ben je met het prikkelbare darm syndroom geboren. Wat helemaal niet waar is. Niemand is met een prikkelbare darm geboren. Het kan wel van kinds af aan ontstaan maar dit is niet hetzelfde als er met geboren worden…

Wat is een prikkelbare darm echt?

Uit eigen ervaring kan ik meedelen dat een prikkelbare darm een chronische ontsteking van de darmwand is. Bepaalde voeding gaat dan in deze beschadigde en chronisch ontstoken darmwand prikkelen waardoor “spasmen” en klachten zoals krampen, steken en diarree ontstaan.

Tuurlijk is die darm prikkelbaar! De darm staat chronisch ontstoken en bepaalde voeding zoals sterke kruiden of harde vezels zullen hierin schuren en prikkelen waardoor je heel wat klachten en vooral pijn ontvangt.

Wanneer heb je het prikkelbare darm syndroom? Prikkelbare darm syndroom test nodig?

Dat is nu juist het “rare/grappige” aan heel het mysterieuze prikkelbare darm syndroom. De diagnose “het prikkelbare darm syndroom” wordt pas gesteld indien er geen ziekte of kanker wordt ontdekt.

Met andere woorden: er werd niets gevonden, artsen hebben geen uitleg voor de klachten van de patiënt dus is de diagnose automatisch het prikkelbare darm syndroom.

Een persoon met chronische constipatie en een ander persoon met chronische diarree krijgen dezelfde diagnose namelijk het prikkelbare darm syndroom! Zijn constipatie en diarree geen twee tegengestelden? En toch krijgen beide personen dezelfde diagnose.

Daarom wordt het prikkelbare darm syndroom ook wel “de vuilbak ziekte” genoemd. Het is de diagnose die overblijft wanneer alle andere diagnoses uitgesloten worden.

Heb je dus al enkele maanden/jaren chronische buik en darmklachten zonder enige uitleg, dan zal je de diagnose prikkelbare darm syndroom krijgen.

De oorzaken en het ontstaan van het prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom ontstaat wanneer de goede darmbacteriën in de minderheid geraken en de darmflora verstoord geraakt. De slechte bacteriën zullen zich dan uitbreiden waardoor deze zuren zullen uitscheiden die de darmwand beschadigen.

In tijd zal die darmwand zo beschadigd zijn dat deze ontstoken staat en in tijd chronisch ontstoken. De oorzaken van het ontstaan van een verstoorde darmflora, ook bekend als een dysbiose, ga ik hier niet te diep uitleggen.

Deze oorzaken zoals het gebruik van medicatie en vooral antibiotica, voedselintoleranties, voedselallergieën en schadelijke organismen zoals parasieten, schimmel en bacteriën zorgen er telkens voor dat de goede darmbacteriën in de minderheid komen waardoor een dysbiose optreedt wat leidt in het prikkelbare darm syndroom.

Voor meer informatie omtrent de oorzaken van het prikkelbare darm syndroom, gelieve naar de pagina over oorzaken spastische darm te gaan.

Prikkelbare darm syndroom behandeling – hoe begin je hier aan?

Indien je permanent het prikkelbare darm syndroom wenst te behandelen doe je dit aan de hand van 2 zaken. De eerste is om de ontsteking in de darmwand te stillen. Dit doe je door tijdelijk enkel voeding te eten die de darmwand niet nog meer zal schaden.

Zo kan de darmwand zich herstellen waardoor de ontsteking zal stillen. Bekijk de pagina over spastische darm dieet  om alle schadelijke voeding te ontdekken.

De tweede criteria welke je moet volgen om van het prikkelbare darm syndroom te herstellen is om je darmflora, welke beschadigd is, te herstellen. Dit doe je aan de hand van kwalitatieve probiotica. Bekijk de pagina over spastische darm behandeling om meer over probiotica te weten te komen.

Stil je de ontsteking in de darmwand en herstel je uw darmflora, dan zal je darmstelsel in tijd terug normaal functioneren en zullen je klachten verdwijnen.

Slot prikkelbare darm syndroom

Heel wat misvattingen zorgen ervoor dat personen met het prikkelbare darm syndroom niet geholpen worden waardoor hun klachten enkel erger worden.

Wenst u hulp om uw prikkelbare darm te behandelen en dit volledig gratis? Kijk dan even op onderstaande link en ontvang 2 gratis rapporten welke je uitleggen wat wel en niet werkt om het prikkelbare darm syndroom te genezen en ontvang nog eens gratis voedingsadvies ook!

>>> Stop je prikkelbare darm met al je klachten met deze GRATIS hoe stop ik mijn darmklachten cursus. Klik Hier <<<

prikkelbare darm syndroom“Geen actie ondernemen is het slechtste wat je kunt doen indien je het prikkelbare darm syndroom hebt! Je klachten zullen enkel verergeren…”

 

Leave A Reply (2 comments so far)


 1. marie-rose
  5 years ago

  Ik heb al jaren last van het prikkelbare darm syndroom. Mijn dokter lacht me uit en zegt dat ik stress niet kan controleren. Hij stelde voor om naar een psychiater te gaan! Een zielenknijper. Daar heb ik geen zin in. Wat moet ik nu doen


  • wouter
   5 years ago

   Stress verminderen helpt bij een prikkelbare darm maar zal het niet genezen omdat het niet de oorzaak is. Om dit syndroom te genezen moet je de oorzaken aanpakken en vooral je voeding veranderen. Ik raad je aan om je in te schrijven voor de gratis online video club, daar toon ik je met duidelijke video’s aan hoe je het beste eet bij een prikkelbare darm